Whatever happened to Phil Collins?

Standard

Phil Collins er officielt gået på efterløn

Ja, hvad blev der egentlig af Phil Collins? Hans officielle status er “pensioneret”, efter en udmelding i marts 2011. Han har haft rygproblemer i nogle år, og har, efter 3 forliste ægteskaber – alle med børn, også en familie han gerne vil tilbringe tid med. Han er 60 år gammel og en typisk efterlønner; jo, han kunne sagtens blive på arbejdsmarkedet, men hans successer er bag ham, og nu vil han egentlig gerne nyde livet.

Det hele startede med et brag, hvis man kigger på hans solokarriere. Han debuterede med Face Value (1981), med bl.a. In The Air Tonight, der efter min mening stadig holder her 30 år senere. Jeg så en dokumentar om pladen igår, i serien Classic Albums som BBC står bag. Programmet var fra starten af 00’erne, og det var fedt at se hvordan de medvirkende var stolte af pladen så mange år efter. En anden pointe var, at ingen næppe ville slippe afsted med at udgive så modigt, underforstået spraglet, et album nutildags – og det var altså nutildags for 10 år siden. Phil Collins kommenterede at han næppe selv ville stoppe så mange stilarter på én plade igen. Og dér er der nok en kilde til Collins’ forsvinden: det hele blev lidt for glat, fornuftigt og rent ud sagt ensformigt undervejs.

Phil Collins er én af kun tre kunstnere der har solgt mindst 100 millioner plader som solokunstner og samtidig mindst 100 millioner plader med en gruppe (de to andre er Michael Jackson og Paul McCartney)

Der var ellers tryk på i 80’erne. 13 top 10 singler i USA fra 1984-1990! Og et hav af hit-singler i hele verden. Faktisk er han den kunstner der havde flest hit-singler i USA i 80’erne. Det er altså stort. Og der var faktisk en stor spændvidde, selv om det næppe er sådan vi husker ham. Han blev “ballade-manden” undervejs, gjorde han ikke? Men Sussudio var 80’er dance-pop, In The Air Tonight en slags ambient electro-eksperiment, der var Motown-singlerne You Can’t Hurry Love og Groovy Kind of Love og Motown-pastichen Two Hearts, dance-pop med Easy Lover, og så balladerne: Oscar-hittet Against All Odds, den sociale kommentar Another Day In Paradise, og endelig One More Night og Seperate Lives. Alle disse sange var no. 1-hits i enten USA eller UK. Men efter Another Day in Paradise stoppede den fornøjelse.

Jeg ved ikke om det er cool at høre Phil Collins. Jeg tror det ikke, men det må virkelig være en guilty pleasure for rigtig mange, med de salgstal han har præsteret. Det hele topper vist i 1989/90 med “… But Seriously”-pladen. Han kommer ud af 80’erne som ballade-manden, og da han får et hit igen i 2002 er det med et cover af Leo Sayer’s disco-hit Can’t Stop Loving You – komplet med autotune. Karrieren afsluttedes med en album med Motown-numre (Going Back (1990)). Og det var så det. Skulle jeg introducere nogen for Phil Collins i dag, ville det nok være med Face Value-pladen, hvis det var en person der interesserer sig for rockhistorien, og dens udvikling, hvor pladen placerer sig i et spændende felt. Det beskriver Classic Albums-kommentaren glimrende: en trommeslager der går solo, skriver en røvfuld hits derhjemme, hyrer en ung producer og en blæsergruppe, og laver en plade der lyder fedt – også 30 år efter! Han skaber sig en karriere, der både mangedobler hans gruppes succes, og placerer ham som en regulær hitmaskine i 80’erne, efter en årelang karriere i baggrunden af et britisk prog-rockband.

En forskubbet ryghvirvel og en velvoksen familie er efter eget udsagn grunden til den forholdvis tidlige pension

Var det en person med en mere flygtig interesse i musik, vil jeg nok række ud efter en af de forskellige hits-skiver til vedkommende, med det forbehold at det emmer af 80’er-lyd – ud over det hele. Keyboardbas og keyboard-pads, trommemaskiner, og el-guitar med echo, chorus og rum der dramatisk slåes an i baggrunden. Det er både lækkert og klamt, som det bedste pop.

En anden distinktion, og noget jeg altid er opmærksom på, er den, at han er medlem af en lille gruppe af musikere, der både skriver og producerer, synger og spiller, på deres egne hits. Det mest rendyrkede eksempel i karrieren er den melankolske Both Sides (1993), hvor alt, simpelthen alt, er lavet af Phil Collins. Om det så er mastering eller cover-foto, har han selv stået for det. Det samme gælder (måske ikke lige med hensyn til mastering og cover-foto, men resten) for kunstnere som Lenny Kravitz, Prince og Thomas Helmig, der igen og igen leverer varen: numre der er 100% dem og finder vej til at stort publikum. Listen er ikke særlig lang. Den er helt sikkert længere end ovenstående, men hold for øje, at der skal være tale om hits, ikke bare kunstnere der laver det hele selv (dem findes der ellers mange glimrende af, ikke mindst min kæphest Joseph Arthur, der producerer glimrende musik, men aldrig har ramt tidsånden). Vi taler altså salgstal og hitlisteplacering(er).

Mon han kommer tilbage? Og hvis han gør, bliver der så med en plade fuld af hits, et enkelt hit til en film, eller som duet-partner når en ung artist laver en indspilning af et af hans mange hits, og giver sig selv et beregnet hit på den måde? Med udgangspunkt i hans output de sidste mange år, tror jeg ikke rigtig på endnu en plade der hitter, dvs. rammer en smag der fænger bredt. Men ét enkelt nummer, til en film eller musical, det kunne sagtens ske. Spørgsmålet er om han stadig er sulten, eller om hans børn bliver det? Med den lille milliard der efter sigende står i banken, kan vi nok komme til at vente længe.

(fra Wikipedia:)

Number one singles

The following singles reached number one in the United Kingdom or United States. For a full singles discography, see Phil Collins discography.
Year Single Peak positions
UK U.S.
1982 You Can’t Hurry Love 1 10
1984 Against All Odds (Take a Look at Me Now) 2 1
Easy Lover” (With Philip Bailey) 1 2
1985 One More Night 4 1
Sussudio 12 1
Separate Lives” (With Marilyn Martin) 4 1
1988 A Groovy Kind of Love 1 1
Two Hearts 6 1
1989 (Charted in 1990) Another Day in Paradise 2 1
Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s