George Michael – en ægte Stevie Wonder fan, del 1/3

Standard

Der er gået en Stevie Wonder-plade tabt undervejs i George Michaels karriere. Den kan stykkes sammen af forskellige optagelser. Langt de fleste af dem kan findes på YouTube.

George Michael kommer til landet. Du husker måske, at han afsluttede sin koncertvirksomhed for nogle år siden, med en sidste koncert i Parken. Det var det. The end of touring. Men det var det så ikke alligevel. Det var the end of touring really big places, like stadiums. Nu kommer han så til Herning, og spiller i Jyske Bank Boksen. Så finder man altså aldrig et værre navn til et koncertsted. Godt de fandt på det i Herning, så skal man da ikke høre om det så tit. Men George kommer, det blev annonceret for 2 måneder siden, godt og vel. 12. Maj hvis man læser Gaffa online. I dag, 2 1/2 måneder senere blev det annonceret, at George også spiller i Forum i samme ombæring, helt nøjagtigt d. 3. september. Wow, tænker jeg så. Tænk på de tusinder der har måttet bide i støvet, og har købt billet, togbilletter og overnatning i gudsjammerlige Herning, den nye jyske koncertby. De må altså virkelig have det ringe med, at der gives 3 koncerter i Herning, og de ikke havde en chance for at vide, at København ville komme til.

Der er plads til ca. 12.000 i Herning og ca. 10.000 i Forum, hvis vi da taler ståpladser – og det gør vi nok ikke. Hvis det er siddepladser taler vi om langt mindre, under halvdelen af de 10.000 vil jeg tro. Det giver så 40.000 billetter til George Michael med symfoniorkester. Sidst han turnerede i DK blev det til 150.000 solgte billetter på dansk jord. Ret pænt, synes jeg. Jeg kommer næppe afsted denne gang, og så ham heller ikke sidst. Ja, jeg har faktisk aldrig været til en George Michael-koncert. På sidste turné, da han spillede i Aarhus, hørte jeg bagefter om, at der var blevet solgt billetter til under 300 kr. ved indgangen – fra officiel side. Det er jeg nu ærgerlig over at jeg ikke opdagede i tide. I denne omgang koster de dyreste billetter lidt over 1500 kr. Men så er der også gris på gaflen, som man siger i Herning, dvs. mad med i prisen. Der er to muligheder – en buffet og en kokkeløsning, hvad det så end består i.

Men dette indlæg skal handle om noget helt andet end de forestående besøg. Nemlig George Michaels tilbagevendende fascination af Stevie Wonder, en anden multiinstrumentalist, sangskriver og producer med perfektionistiske tendenser. Jeg har fulgt begge kunstnere i mange år, lige så længe jeg har haft musikalsk nærvær og bevidsthed, og mange gange har jeg opdaget at George Michael igen har lavet et, som regel glimrende, cover af en Stevie Wonder-sang. Det er blevet til 11 af slagsen, så vidt jeg er orienteret, men der er sikkert flere bidder i form at outtakes, rehearsals og klip på YouTube.

Første gang vi kunne høre en Stevie Wonder-fortolkning på en indspilning var på Listen Without Prejudice (1990) og sangen They Won’t Go When I Go fra Fullfillingness’ First Finale (1974). Det er flot, sober indspilning, der måske ikke helt lever op til originalen, men tydeligt demonstrerer hvor godt George Michaels stemme ligger for Stevie Wonder-sange. Det er et live-take på pladen, men med George Michael selv på kor. Tyg lidt på den.

Tre år tidligere, i 1987, kunne man til Stand By Me-koncerten på Wembley Arena, en støttekoncert for AIDS-ofre, høre Love’s In Need Of Love Today fra Songs In The Key Of Life (1976) i en særdeles smagfuld udgave. Et af de andre hovednavne var Elton John, og der er udgivet en officiel 60 min. koncertvideo af koncerten med dette klip:

Året efter, altså i 1988, kunne man til Nelson Mandela-hyldestkoncerten, i anledningen af Mandelas 70 års fødselsdag, igen høre et Stevie Wonder-nummer blive taget i kærlig behandling af George Michael: Village Ghetto Land fra Songs In The Key Of Life (1976). Det er tunge sager. Apartheid og ghettoer, undertrykkelse og fattigdom, fængsling og solbriller. Det er en udmærket udgave men et underligt valg – for en popstjerne.

Lidt mere muntert gik det til i 1991 på Cover II Cover-turneen efter Listen Without Prejudice-pladen. George fortolkede løs, og gav glimrende udgaver af Elton Johns Don’t Let The Sun Go Down On Me, der blev et hit, Papa Was A Rolling Stone/Killer af henholdvis Temptations of Adamski, der ligeledes blev et hit, Sign Your Name af Terrence Trent D’Arby, og selvfølgelig en masse Stevie Wonder-numre: Superstition, I Believe (When I Fall In Love It Will Be Forever) og They Won’t Go When I Go. Her er først Superstition (fra Wonders Talking Book (1972)) i en ret dårlig publikumsoptagelse fra Cover II Cover-turneens stop i Birmingham:

Kvaliteten er lidt bedre på denne optagelse af I Believe (When I Fall In Love It Will Be Forever), også fra Talking Book, og også fra Cover II Cover-turneen. Nummeret, der havde været på setlisterne på Faith-turneen i 1988,  blev udgivet som b-side til Don’t Let The Sun Go Down On Me (1991), der var et verdensomspændende hit og en støttesingle for 10 forskellige hjertesager, bl.a. børn og AIDS.

Dette var de første 5 numre af en noget længere liste, og første del af denne uhøjtidelige gennemgang. Faktisk er der materiale nok til et helt album med Stevie Wonder-covers. Med de mange støttekoncerter og charity-singler, vil det være oplagt med sådan et album en dag, til en passende lejlighed.

Manden der konstant bliver træt af at turnere, udgive plader og i det hele taget være popmusiker. Heldigvis finder han altid vej tilbage til rampelyset - ofte med en Stevie Wonder-sang.

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s