The Lemonheds spiller ‘It’s A Shame About Ray’-albummet i aften på KB18 (København)

Standard
The Lemonheds spiller ‘It’s A Shame About Ray’-albummet i aften på KB18 (København)

Yes, Sir, Evan Dando er ude med karrierens 1992-højdepunkt It’s A Shame About Ray.

I aften når de til København, hvor de spiller på det (i min verden stadig) nye spillested KB18, en adresse på Vesterbro der fører til Kødboderne 18, såmænd. Det er såmænd det gamle Lades Kælder der er rykket fra midtbyen til smarte, triste Vesterbro.

Lemonheads er på en turné med klassikeren i deres diskografi, selv om man kan spørge sig selv hvor solidt deres eftermæle er i 2012 og fremover. Selv har jeg sat pladen på her til morgen, nu kunne jeg ikke skyde det længere, og jeg der føler en dyb, næsten verbatim molekylær genkendelse ved genhøret, er nok ikke den bedste til at vurdere albummets kvaliteter. Det lyder skide godt, men det er også meget ungt. Det er en ung plade der oser af teen og start-90’er på alle omkvædene. Det er grunge blødt op i en akustisk guitar, grydeklar til MTV og som soundtrack til en Beverly Hills 902010-uskyldig verden. Det er første drugs, første kærester, første filosoferende tanker og en god smadret elektrisk guitarlyd bag det hele. I dag lyder det meget pænt, men man fornemmer et opgør i numrene. Det er sikkert mest et opgør med en tid, hvor Boston-bandet kunne tage let på tingene, og udgive små punk-udgivelser til et lille college-publikum i USA. Pludselig var der college radio-successer som R.E.M, MTV-giganter som Nirvana og grunge-successer som Pearl Jam. Der var masser af succes til de små bands der indtil for ganske nyligt havde faret langt under radaren for de fleste.

Min egen favoritplade med Lemonheads kom først året efter med (Come On Feel) The Lemonheads (fra 1993). Der er inspirationen fra Gram Parsons og Big Star endnu tydeligere, og formatet er endnu mere poppet. De efterfølgende plader, Car Button Cloth (1996) og The Lemonheads (2006) er også glimrende. De er måske i virkeligheden ‘mest’ Lemonheads. Der er Evan Dando alene, med en række udmærkede musikere fra andre bands, samlet til en plade og måske en turné eller to. På It’s A Shame About Ray og Come On Feel er besætningen den samme, med bassisten Nic Dalton som sangskriver på enkelte numre, ligesom hans kæreste, Alison, udgør en del af tekstuniverset (på den muntre, gakkede Alison’s Starting To Happen) og en stemme på Bit Part. De var et tæt lille band, som i halvandet år turnerede og lavede perfekt pop/rock-musik til teenageværelset, tøserne og raske drenge.

Når Evan og bandet optræder med It’s A Shame About Ray-pladen i sin helhed i aften, som han i øvrigt har gjort sidden 2006, bliver det formodentlig med et akustisk sæt før eller efter pladen, hvor Evan får lov at vise sig i sin anden rolle: som akustisk troubadur. Havde han ikke haft den side i sig, og på sine plader, var jeg sikkert stået af for længst. Men hans stemme, som jeg vist ikke fik sagt er gudsbenådet, to-die-for, den skinner når han stiller sig frem med en akustisk guitar. Det høres bedst på studieindspilninger, for en del af rock’n’roll-livet er selvfølgelig at være fuldstændig smadret når man optræder. Det er sikkert også en del af det punk-regelsæt som ligger til grund for bandet The Lemonheads. Evan Dando opfylder meget godt kravene: han har ikke haft noget sted at bo i de sidste 4 år, men er tilfreds med at turnere, og så ellers leje sig ind et sted for en måned eller to mellem turnéerne. Turnéerne kan så være solo, med band, eller som her med en ‘klassiker’. I aften tumler han ind i København fra Hamburg, og mon ikke han har nydt solen og gæstfriheden på Christinia det meste af dagen…

 

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s