Ryan Adams udsendte limited 15-vinyl box set med optagelser fra sidste års turné – blandt andet i DK – og hvad er takken?

Standard

I sidste uge blev det annonceret i Ryan Adams-miljøet, dvs. på hans Facebook-side, på sitet RyanAdamsArchive(.com), og senere via mail fra onlinebutikken PaxAm(records.com) til tidligere kunder, at man fredag 15/6 ville få chancen for at købe et limited box set med titlen “Live After Deaf”.

Ryan Adams døjede med en alvorlig øresygdom, Menieres Disease, i slutningen af sin bandkarriere med backingbandet The Cardinals. De spillede højt, de spillede længe, og de spillede ofte. Hans ører, hans hørelse, og ikke mindst hans psyke var skudt i stykker.

Det førte til en beslutning om at pensionere sig selv, og først nogle år senere vendte han tilbage, solo og akustisk, og spillede blot 15 koncerter i Europa. Efterspørgslen var stor, og inden for et år gennemførte han tre solo-turnéer, som var mere eller mindre identiske. Den første turné står i et særligt lys, fordi hans fokus og hans stemme var så skarpe og besnærende som de var. Det var ganske enkelt smukt. Jeg så to koncerter på turnéen – koncerten i Malmö, og i København dagen efter.

Hvad er der så på dette box set? Den opmærksomme læser har måske bemærket, at tallet 15 går igen: 15 vinylplader og 15 koncerter. Hver vinylplade indeholder 8-11 numre fra én af koncerterne. Hver koncert kommer i et selvstændigt kraftigt papcover, som et selvstændigt album, og disse femten plader befinder sig igen i en boks. Titlen “Live After Deaf”, refererer til den genfødsel der fandt sted, kunstnerisk, efter bruddet med bandet og bandkarrieren.

Jeg studsede over tracklisten, med de 8-11 sange fra hver koncert. Det er faktisk et rigtig fedt format, med en vinylplade per koncert. Man undgår en masse gengangere på pladerne, og lytteoplevelsen bliver forskellig fra plade til plade, hvor der kan være yndlingsnumre der trækker opmærksomheden hen på en koncert man måske ville være gået uden om. Koncerten er klippet sammen, så man får ca. 10 sange der giver en god oplevelse. Meget radikal udgivelse, må man sige.

Men, men, men! Så er der lige detaljerne: prisen og kampen om af få lov at købe et af disse vidundere.

Det gik helt galt fredag kl 22, da man kunne købe udgivelsen. Siden gik ganske enkelt ned, og ingen overhovedet fik købt eller solgt noget. Det var mildest talt frustrerende. Det blev siden annonceret, at man ville opgradere systemet så det kan følge med efterspørgslen, og en ny dato blev annonceret for salget – i går aftes kl 22 (dansk tid). Denne gang gik det en anelse bedre, men der er stadig horder af skuffede fans. Jeg selv havde et box set i min “indkøbskurv”, og sundede mig lidt over portoen (600 kr!) inden jeg trykkede videre. Da jeg ville betale fik jeg at vide, at jeg havde for mange eksemplarer i min kurv ift hvad der kunne leveres. Altså ét set. Dén oplevelse går igen i folks fortvivlede beskrivelser af oplevelsen – de troede de havde et eksemplar, men fik ikke lov at købe det.

Samtidig kom eksemplarer på Ebay. De solgte i første omgang til både 3 og 4 gange prisen, og den pris vil kun stige og stige i den kommende tid. Det er ærgerligt, for prisen var faktisk meget rimelig for selve box settet: 130 US Dollars, og så desværre 95 US Dollars for porto til Europa. Men, okay, udgivelsen vejer altså også 7.5 kilo!

Problemet ligger i selve oplaget, som er rygtet til at være så lille som 300 eksemplarer, men måske ligger omkring de 1000. Efterspørgslen er meget, meget større, og netop derfor er oplaget en guldgrube for hajer, der vil lave en god profit på Ebay. Det er rigtig ærgerligt, for det her er en af de fedeste udgivelser for fans jeg nogensinde har set. Men takken bliver meget lille, fordi frustrationen er så stor.

Du kan kigge med på Facebook, Ryan Adams Archive, Ebay og PaxAm Records.

Det sidste i sagen er, indtil videre, at man på et senere tidspunkt vil kunne købe den samme udgivelse digitalt. Det har jeg egentlig ikke lyst til, mest fordi det vil blegne så meget i forhold til en vinyludgave. Men et slags plaster på såret er det vel for nogle.

Fra PaxAm Records-sitet:

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s