Ny undersøgelse afslører at gravide roligt kan drikke med måde

Standard

Vi taler om Forbuds-Sverige herhjemme, men vi har bestemt vores egne ingen tolerance-kæpheste herhjemme. Én af dem er gravide og alkohol. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man slet ikke drikker under graviditeten, hvilket er nærmest umuligt i et land som Danmark, hvor indtagelse af alkohol i sociale sammenhænge optræder lige så tit som Amen i kirken. Det vi opfatter som en norm sygeliggøres under graviditeten, og det forventes at den gravide afstår fra fristelserne som det mest naturlige i verden. Det er bare ikke let, og måske slet ikke nødvendigt.

Hidtil har anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen været meget formynderisk. De havde faktisk ikke dokumentation for deres forbud, men fandt den livsstil der er forbundet med en eller et par genstande om ugen problematisk, ja, nærmest farlig.

Min kæreste skrev én genstand om ugen hos jordemoderen, og det medførte et langt, usagligt foredrag om, at det jo ikkevar beviseligt farligt, men de ønskede bare ikke at man drak overhovedet. Gør man det, overhovedet, er der straks bekymring for barnets tarv, nok snarere end eventuelle misdannelser.

Nu foreligger resultaterne for en undersøgelse af gravide og deres børn, og det er nu bevist/fundet/kontrolleret, at det ikke har nogen som helst virkning på barnets sundhed hvis moderen drikker 1-6 genstande om ugen. Altså et, i mine øjne, moderat alkoholindtag. F.eks. 1 øl til en arbejdsweekend, og 2 glas vin til en middag i samme uge. F.eks velkomstdrink, 1 glas vin, og 1 glas dessertvin til et bryllup. En drink til en reception, eller 3 øl til en Grøn Koncert. Jeg tror det har en positiv psykisk virkning, at drikke med måde. Det er jo trods Danmark, og det er altså døbt i rigelige mængder altervin, og skyllet efter med høkerbajer – fra kælder til kvist, i alle sociale lag, måske undtaget nogle religiøse samfund.

Her kommer et andet regnestykke:
Hvis en gravid drikker 1 genstand på f.eks. 4% alkohol, får hun en promille mellem 0.1 og 0.2 %. Altså 0.0001-0.0002 procent alkohol i blodet. Hun deler krop med fosteret/barnet, så det får også en promille ca 0.15 procent, altså ca. 0.00015 procent alkohol i blodet.

Kigger vi på når kvinden ammer og drikker en genstand ser det helt anderledes ud. Kvinden får samme promille om hun er gravid eller ammer, men barnet deler ikke længere krop med moderen. I stedet indtager barnet en mælk med 0.00015 procent alkohol i. Det giver barnet en promille på ca 0.0000001 procent alkohol, eller hvad der svarer til 0 procent.

Det er et stærkt tabuiseret område, men tænk over tallene, og indse at vi bliver styret af frygt og fordomme, formynderi og moral, snarere end sundhed og fornuft.

Gravide kan alligevel godt tåle et enkelt glas

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s