En runde mere med Springsteen: 5 nye plader fra et alternativt univers

Standard

I går fandt jeg et lille uopdaget hjørne af internettet. Jeg søgte efter uudgivne Springsteen-numre, og folks egne kompilationer af numrene fra box-set’et Tracks (1998). I stedet fandt jeg to journalisters udtømmende arbejde med at skabe et alternativt Springsteen-univers af udgivne og uudgivne Springsteen-numre.

Lad mig forklare. Bruce har i det seneste årti udgivet plader i en lind strøm. Live in NYC (2001), The Rising (2002), Born To Run-box-set (2005), Devils & Dust (2005), Seeger Sessions (2006), Live in Dublin (2007), Magic (2007), Working On A Dream (2009), Darkness On The Edge of Town-box set og The Promise (2010), Wrecking Ball (2012). Ud over disse udgivelser, er der også en greatest-plade (Essential Springsteen (2003)), og en E-Street Greatest (Greatest Hits (2009)). Desuden er der udkommet en række livekoncerter på DVD: Live in Barcelona (2003), VH1-Storytellers (2005), og London Calling – Live in Hyde Park (2010).

Det er faktisk en meget omfattende produktion, for en mand der tidligere let kunne lade både 3, 4 og 5 år gå mellem sine albumudgivelser – og årtier mellem liveudgivelser!

Bruce Springsteeen har fra starten af sin karriere, i hvert fald fra han med Born To Run (1975) fik en karriere, værnet om sit udtryk. Sin kunstneriske profil, så at sige. Det har været vigtigt for ham, at han med hver plade viste en ny sid af sig selv, og måske indirekte, af det samfund han så sig selv som en del af.

Denne værnen om sit udtryk, har ført til, at for hver plade han udgav fra midten af 70’erne, og op gennem 80’erne, var der mindst en plade han ikke udgav. Nu kommer vi til kernen af dette indlæg: Hvad hvis man forestillede sig, at han faktisk havde udgivet disse plader?

Ja, for det første, ville hans produktion i 70’erne og 80’erne vokse. For det andet, ville vi få en anden side af Bruce at se. Og det er nok det mest spændende ved tankeeksperimentet.

Men her bliver det rigtig spændende. For det behøver ikke kun at være et tankeeksperiment. De to journalister har brugt måneder, ja faktisk tæt på 2 år, på at sammensætte plader fra årene 1977, 1979, 1980, 1981 og 1984. Pladerne Darkness on the Edge of Town (1978) og Nebraska (1982), har de valgt ikke at pille ved. Det har de til gengæld gjort ved The River (1980), de har skåret den ned til et enkelt album, og med milepælen Born In The U.S.A. (1984), som de har udvidet til et fantastisk dobbeltalbum.

Når jeg skriver, at det er mere end et tankeeksperiment, så er det fordi, at man faktisk kan lytte til disse album online! De skriver udtømmeligt om deres overvejelser ved sammensætningen af hver plade, og om de numre som de har valgt at udelade fra de alternative plader.

Det at man kan høre hver plade, og leve med den i noget tid, gør disse universer en del sjovere at beskæftige sig med. Det vil være delvist ulovligt selv at sammensætte disse albums fra bootlegs, men nok mest bare uoverskueligt (for de fleste).

Her er de 5 kriterier for udvælgelsen af sange til de alternative albums:

1) Songs must belong to the sessions in which they were recorded, except in the case where we know Springsteen to have re-recorded them in a later era. We’re not cheating time in such a way that a 1982 Born in the USA outtake could pop up on a 1979 release. Conversely, our alternate universe Bruce will not revisit an earlier song if there’s no record of him doing so during a particular session.

2) There are many songs which were never completed or, at best, exist only with very rough mixes. We are taking the license to suggest that Bruce, having decided that these songs were good enough for release, would have finished them.

3) Any unreleased song that has a significant lyric or musical passage that later found its way into a released song is automatically excluded from consideration.

4) We have a bible of sorts, and it is the incredible On The Tracks section of Brucebase, an invaluable resource for Bruce Springsteen obsessives. They have taken the time and hard work to parse all the scattered info about Springsteen’s recording history into an easily digestible and endlessly readable format. The site will act as final arbiter on what was recorded when, and thus what is considered a candidate for inclusion on each fictional album.

5) Any and all rules can and probably will be disregarded at any point in the service of a particularly kick-ass track or sequencing idea.

(Læs hele artiklen om idéen bag projektet her).

Og lad os så se på den første plade:

Bruce Springsteen's alternative album Don't Look Back (1977)

Bruce Springsteen’s alternative album Don’t Look Back (1977)

1. Don’t Look Back
2. Outside Looking In
3. Gotta Get That Feeling
4. Preacher’s Daughter
5. Fire
6. The Promise

7. Ain’t Good Enough For You
8. The Brokenhearted
9. I Wanna Be With You
10. Wrong Side Of The Street
11. Breakaway
12. City Of Night

Efter Don’t Look Back følger Darkness On The Edge of Town som vi kender den:

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town (1978)

Bruce Springsteen – Darkness On The Edge Of Town (1978)

1. Badlands
2. Adam Raised a Cain
3. Something in the Night
4. Candy’s Room
5. Racing in the Street

6. The Promised Land
7. Factory
8. Streets of Fire
9. Prive It All Night
10. Darkness on the Edge of Town

I “vores verden” kom The River i 1980 som efterfølger til Darkness. The River har mange fantastiske numre, men desværre også en del sange der ikke kan måle sig med det fine selskab. I’m A Rocker, (Little Girl) I Wanna Marry You, for eksempel. Var The River det rigtige dobbeltalbum? I vores alternative univers var Bruce hurtig på aftrækkeren med Be True (1979), som følger op på successen med Darkness i en fart med en veloplagt rockplade. De dybere numre som The River, Point Blank, Drive All Night, Independence Day og Stolen Car er gemt til næste udgivelse.

The alternative Bruce Springsteen album Be True (1979)

The alternative Bruce Springsteen album Be True (1979)

1. The Ties That Bind
2. Hungry Heart
3. Cindy
4. Bring On The Night
5. Dollhouse
6. Loose Ends

7. Be True
8. In The City Tonight
9. Ramrod
10. Looking For Love
11. I Wanna Marry You
12. Ricky Wants A Man of Her Own

(Læs artiklen om Be True her).

Og så er vi klar til et The River-album der er skåret ind til benet, og på den måde bliver en mere sammenhængende, introspektiv udgivelse.

A single disc version of Bruce Springsteen's The River (1980)

A single disc version of Bruce Springsteen’s The River (1980)

1. Take ‘Em As They Come
2. Chain Lightning
3. Point Blank
4. Independence Day
5. The River

6. Restless Nights
7. Stolen Car
8. The Price You Pay
9. Drive All Night
10. Wreck On The Highway

Restless Nights og Take ‘Em As They Come er veloplagte rocknumre, og så er der ellers eftertænksom Bruce på resten af pladen. Smukt.

(Læs artiklen om The River her).

Allerede i 1981 er Bruce klar med en bragende rockplade igen: Where The Bands Are. Den ser sådan her ud:

The alternative Springsteen rock album Where The Bands Are (1981)

The alternative Springsteen rock album Where The Bands Are (1981)

1. Where The Bands Are
2. Sherry Darling
3. Crush On You
4. Two Hearts
5. Fade Away

6. Out In The Street
7. Held Up Without A Gun
8. I’m A Rocker
9. Cadillac Ranch
10. Jole Blon

(Læs artiklen om Where The Bands Are her).

Det mere tilbagelænede, gammeldags rock er her samlet på én plade, hvor det i det fælles selskab, bliver en tribute til rockens ungdom. Twist & Shout, Not Fade Away, Knock on Wood, osv., har ikke levet forgæves, og får her en kærlig hilsen fra E Street.

I 1982 udgav Springsteen som bekendt Nebraska. En soloplade i ordets litterære betydning. Der er kun Bruce på pladen, og højst 4 Bruce af gangen (han indspillede pladen i sit hjem på en 4-spors båndoptager – ifølge legenden på én dag).

Bruce Springsteen - Nebraska (1982)

Bruce Springsteen – Nebraska (1982)

1. Nebraska
2. Atlantic City
3. Mansion On The Hill
4. Johnny 99
5. Highway Patrolman

6. State Trooper
7. Used Cars
8. Open All Night
9. My Father’s House
10. Reason To Believe

Efter Nebraska fortsatte Bruce til Los Angeles, hvor han indspillede endnu en soloplade med numrene der siden lagde grunden til Born In The U.S.A. Denne soloplade blev indspillet i et rigtigt studie, med trommemaskiner og en smule keyboards. Stadig helt solo. Pladen vil være helt utrolig spændende, men er udeladt i rækken af alternative plader, fordi det er utænkeligt, at Bruce (og ikke mindst hans pladeselskab) ville udsende to så forholdsvis ens plader lige efter hinanden. Det ville være et kommercielt selvmord, sandsynligvis, om end en ægte fans drøm.

I stedet bliver der to års pause inden This Hard Land (1984). Indspilningerne til Born In The U.S.A. kastede mellem 70 og 80 numre af sig, og resulterede i kæmpesuccessen Born In The U.S.A. med 12 numre. I vores alternative univers bliver det til et dobbeltalbum med 20 numre. Og har du ikke hørt Protection, ja så har du noget at glæde dig til. Et helt ukendt nummer for mig, og sikke en perle at have liggende i en boks et sted.

This Hard Land (1984) is the alternative double album to Bruce Springsteen's Born In The U.S.A. (1984)

This Hard Land (1984) is the alternative double album to Bruce Springsteen’s Born In The U.S.A. (1984)

1. Protection
2. Murder Incorporated
3. Working On The Highway
4. Downbound Train
5. My Hometown

6. Dancing In The Dark
7. I’m On Fire
8. Pink Cadillac
9. I’m Goin’ Down
10. Glory Days

11. Born In The USA
12. Man At The Top
13. Frankie
14. No Surrender
15. A Good Man Is Hard To Find (Pittsburgh)

16. Cynthia
17. My Love Will Not Let You Down
18. None But The Brave
19. Janey Don’t You Lose Heart
20. This Hard Land

(Læs artiklen om This Hard Land her).

Her er artikelserien kommet til. Ligger der en plade mere i resterne af indspilningerne fra This Hard Land/Born In The U.S.A.? Hvor meget blev indspillet til Tunnel of Love, og over hvor lang tid? Ligger der også en ekstra plade der? Jeg ved ikke om artikelserien fortsætter, men man kan jo selv drømme videre…

Rækker fantasien ikke så langt, så kan jeg anbefale denne artikel om Tunnel of Love.

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s