Eastern jam on western man

Standard

Lige nu transmitterer P2 Klassisk en direkte koncert med Middle East Peace Orchestra fra Det Kgl. Teater den 12. marts. Det er herligt med en smuk og finurlig koncert, som et krydderi til aftenen her ved vandet på landet.

Smuk, fordi det er kendte stykker af Mahler, Mendelssohn og Bernstein – alle vestlige komponister af jødisk afstamning. Finurlig, fordi stykkerne er fortolket på jødiske og arabiske instrumenter. Flere stykker indeholder arabisk sang (melodier over kvarttoneskalaen). Ideen er smukt udført, og en vellykket leg med kendte melodier (bl.a Mahlers Mester Jakob).

I pausen kunne værten på P2 tørt meddele, at der langt fra var udsolgt i teatret. Det kommer bag på mig, kvaliteten taget i betragtning. Men omvendt, hvem skulle publikum være? Det er ofte et billigt trick, at overføre en succes til en anden udtryksform, for at spille på det velkendte (det gamle) og en pasticheagtig udgave af det alternative medie (det nye, her arabisk musik og mellemøstlige instrumenter). Det seriøse publikum vil måske vælge de sikre koncertudbud, hvor stykkerne behandles højtideligt. Det brede publikum flokkes til de sikre arrsngementer og musicals.

Satsningen her har nærmest karakter af en jazzkoncert. Det blev også flere gange forklaret, at musikerne (de fleste af dansk herkomst) improviserer stykkerne (!). Til en klassisk koncert! Det er jo nærmest uhørt ,er det ikke? Det må være det krydderi, der tiltaler mine ører og mine, ift klassisk musik, uskyldige, utrænede smagsløg.

Jeg har et gavekort til Det Kgl. Teater liggende på andet år. Det er pludselig indlysende, at P2 Klassisk nok skal vise mig vej til nogle gode koncerter. Både i radioen og på Kgs. Nytorv.

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s