Prince kommer til Danmark. Prince kommer til Smukfest. Prince-koncerter i Danmark

Standard
Helt ufatteligt cool - eller fjollet?

Helt ufatteligt cool – eller rimelig fjollet?

Prince kommer til landet! Der er events og så er der EVENTS. Et Prince-besøg går under EVENTS.

Jeg fik aldrig blogget om de to fantastiske koncerter på Tiøren i 2011. Det var himmelsk, på flere måder. Jo, himlen åbnede op og lukkede den ene koncert, men først efter 90 minutter i paradis. Næste dag fik vi så den fulde funk-marathon, og ikke et øje var tørt. Specielt imponerede det mig, at han kun spillede to gengangere til den anden koncert (Purple Rain og Kiss). For det illustrerer en vigtig pointe om manden: han har materiale til at spille MINDST 3 timer med sit materiale, og holde dampen helt oppe hele vejen. Undervejs får han grundigt vist at han er den ultimative vært, og uden at tigge og bede om at folk skal danse og synge, giver de sig hele vejen. Når man ikke skriger af glæde, benoves man over de blikke tilskuerne står med. De tror simpelthen ikke deres egne øjne og ører. Det her er jo det fedeste i verden, kan man se de tænker.

Det var salgstalen. Nu venter vi på endnu en koncert. Og hvad skal vi så bruge ventetiden til? En ny plade, for eksempel? Tjah, til sommer er det 3 år siden den sidste albumudgivelse (20Ten). Det kan ske der kommer en plade i år, og det kan meget vel være, at der ikke gør. Officielt forlyder det, at Prince ikke er i album-stemning, men i stedet vil udgive numre fra et website. Forandring fryder, måske.

Men 2 koncerter i 2011, og så er der noget med aftershows. Hvad er et aftershow? Det er i Prince-sammenhæng en koncert, som spilles efter en “normal” koncert. I 2011 ville det sige, at selvom der var to stort anlagte shows på Tiøren (udendørs koncerter med tusindvis af publikummer), spilledes der også mindre koncerter i Amager Bio. Én om fredagen før koncerterne, og én om søndagen, efter den sidste af de store koncerter. Så på en enkelt weekend, blev det til 4 Prince-koncerter på Amager. Det er sgu da meget godt gået, Amager! En anden forskel mellem de “normale” koncerter og aftershows, er indholdet. Der spilles langt færre hits til aftershows, og stemningen er mere jam-præget.

Året før, i 2010, var der besøg af Prince på både Roskilde Festival, i Forum (Kbh.) og i Jyske Bank Boksen i Herning. I København blev det også til et aftershow i Amager Bio.

Det var altså 8 danske koncerter i bare 2010 og 2011.

Her stopper vanviddet dog, og vi skal tilbage til 2002 for at finde de næste Prince-koncerter. Det var i Aalborgs Kultur og Kongres Hus og Falconer Salen i København, med et aftershow på Vega.

Længere tilbage endnu, i 90’erne finder vi 3 koncerter. De to nyeste var i 1998, hvor Valby-Hallen dannede ramme om en “normal” koncert, mens Vega lagde hus til et aftershow efter koncerten.

Så er der igen en pause, og vi skal helt tilbage til 1990 på Nude Tour, for at finde den anden 90’er-koncert. Den fandt sted på et halvfyldt Gentofte Stadion.

I 80’erne var der et Lovesexy-show i Idrætsparken (1988), og i 1986 fik vi det første danske besøg på Parade-turnéen i Valby Hallen.

Det var en hel masse statistik, men kort fortalt:
Danske Prince-koncerter i 80’erne: 2
Danske Prince-koncerter i 90’erne: 3
Danske Prince-koncerter i 00’erne: 3
Danske Prince-koncerter i 10’erne: 9 (8 afholdte og mindst én kommende, nemlig Skanderborg Festival)

Det går den rigtige vej. Koncerterne på Tiøren var jo en såkaldt NPG-Festival, hvor Prince samlede en række navne og præsenterede, og samtidig selv sluttede begge dage af med egne triumf-koncerter. Det var navne som Janelle Monae, Larry Graham, Raphael Saadiq, Maceo Parker (han udeblev dog) og Chaka Khan. Til anden koncert spurgte værten kækt, om vi ville komme tilbage i 2012, hvis han kom igen. Nu får han så svaret i 2013. Der er masser af Love at komme efter.

Come back to Denmark, ville jeg skrige, hvis jeg var en 14-årig tøs. Okay, det er jeg næsten, hvis man læser dette indlæg ;-)

Come back to Denmark, ville jeg skrige, hvis jeg var en 14-årig tøs. Okay, det er jeg næsten, hvis man læser dette indlæg 😉

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s