En hjemmefødning vender hjem – et bysbarn vender trenden – Allan Olsen spiller op

Standard
Tilbage i januar så jeg denne opsigtsvækkende turplan på bloggen Små Repetitioner (http://sandrepair.blogspot.dk)

Tilbage i januar så jeg denne opsigtsvækkende turplan på bloggen Små Repetitioner (http://sandrepair.blogspot.dk )

I dag klikkede jeg ind på Allan Olsens hjemmeside (http://www.allanolsen.dk), for at se om der var sket noget nyt. Det var der, og endda for en lille måned siden. Allan Olsens næste album udkommer de første steder den 4. marts, og hør her hvordan han præsenterer det:

29.01.2013
“JØWT” (“Gævt”) – Vendelbomål for fedt, kanon, mega-stort, fantastisk, godt og super…

Om jeg er specielt niche-orienteret eller sekterisk, må andre om at vurdere. Jeg har aldrig skrevet en sang om noget, jeg ikke fandt vedkommende. Men jeg har heller aldrig skrevet en sang, der ikke skulle handle om noget – for derved at bejle for et bredt publikum .

Sangene på JØWT henvender sig – forhåbentlig – til to slags publikum. De indforståede – og alle andre. Sådanne sange har jeg altid helst selv villet høre. Gode, smalle skarpe snap-shots, på en almenmenneskelig klangbund. Det var dét, jeg mente, da jeg kaldte en plade ” Sange for Rygere “. Ikke at man nødvendigvis skulle inhalere 60 smøger for at fatte sangene – men måske kunne det hjælpe lidt, til den umiddelbare forståelse.

JØWT indeholder 10 sange, med udgangspunkt i min erindring og nuværende oplevelse af dét Vendsyssel jeg kender. Fire af sangene er på dialekt – vendelbomål – og næsten alle indeholder stedsangivelser, lokale forhold eller vendinger, som de indforståede – de lokale – straks vil fange. Men det slog mig, mens jeg skrev materialet, at hele kulissen, i lisså høj grad som i alle mine andre sange, kunne skiftes ud med Århus midtby, Kvong eller Slagelse. Grundvilkårene er de samme.

Der er tre ting, vi skal opleve i livet – at fødes, at dø – og så dét midt i mellem. En blues er en blues. Det er dét mine sange handler om – osse dem på JØWT.

Som mange andre af os showbiz-idioter har jeg gennem mere end 30 år, om ikke bortforklaret, så nedtonet vigtigheden af dét sted og de betingelser, jeg voksede op under. Det er ikke fint at være fra provinsen, når man skal være noget, i hvert fald ikke i Danmark. Hvis vilkårene havde været de samme i England, havde vi aldrig fået The Beatles, hvis sound og accent i dén grad var Liverpool – eller så meget andet.

Hér hjemme har vores hovedstads afsides beligenhed betydet, at stort set al kultur udspringer af kreativitet med rødder i, hvad man i hovedstaden ville kalde provinsen (som ved yderligere centralisering er blevet til udkants-Danmark). – For medierne, meningsdannerne, beslutningstagerne, politikerne og JØF’erne holder til dér. Jeg synes, alle vi, der råber på opmærksomhed – og penge – fra vore omgivelser, skylder at gennemgå en kartasis, en lutring af, hvad det egentlig var for tidlige påvirkninger, der skabte grundlag for dén kreativitet, vi senere kom til at leve af. Skuespillere, malere, forfattere og musikere – alle fra “udkants-Danmark”, som af og til i interviews rynker på næsen af deres ophavs provinsielle og snæversynede lidenhed. – Hvor forfærdeligt det var at være et overset kunstnersind, i f.eks. Aalborg, og mere af dén slags. Det falder sjældent disse ind, at det måske var netop disse vilkår, der skabte dét hele menneske – og kunstner – de endte med at være. Hvis en glimrende forfatter som Carsten Jensen eller en skuespiller som Connie Nielsen havde gennemlevet en opvækst på Bernadotteskolen, eller Charlottenlund musik – eller friskole, var de måske endt i banken – hvem ved…

JØWT udkommer i første omgang i Vendsyssel.

Det er for mig lidt som når man har en familiesamtale. Der er ting, man bedst får sagt i et mindre forum. Og efterhånden som det besluttes mere og mere fra centralt hold, at yderkanterne i Danmark må ta’ seletøjet og kuskesædet i brug, hvis de vil på hospital, borgerservice, biblioteket, i skole, snakke med politiet – eller til koncert med mig og mine kolleger – synes jeg, jeg har lyst til at gøre en undtagelse hér, og lade en fjern provinsiel – og for mig vidunderlig – landsdel få første-ret. Dét tåler nationen nok.

JØWT vil således udkomme eksklusivt hos Ole i CD-baren i Søndergade i Frederikshavn, mandag den 4. marts.

Dagen efter vil pladen være tilgængelig på masser af salgssteder, over hele Vendsyssel – disse offentliggøres snarest.

Ses norden-fjords!

Allan Olsen.

Her er lidt hjælp til geografien.

Her er lidt hjælp til geografien.

I min overskrift skriver jeg En hjemmefødning vender hjem – et bysbarn vender trenden – Allan Olsen spiller op.

Han er virkelig interesseret i at lave reklame for Nordjylland, og den kedelige tendens mod at lade alting samle sig om de få kulturelle vandhuller der synlige fra København. Det er jo helt uholdbart, for hvordan skal et lokalsamfund trives uden kultur? Det får vi næppe svaret på, for selvfølgelig er der kultur i vandkants-Danmark. Masser af det.

Men ved at vise, at man kan lave en turne med over 20 stop i Nordjylland, får vi altså et anderledes syn på turneliv i Danmark.

Da jeg læste Allan Olsen-biografien (af en vis Frøkjær, en ikke særlig vellykket bog) var en af overraskelserne, at Olsen og 2 andre i 80’erne, stablede en turne på benene i 80’erne, hvor de havde ca. 200 stop! Det var langt fra kun spillesteder, men også skoler og biblioteker, som de kom rundt til i et folkevognsrugbrød (tror jeg det var), med deres folkemusik.

De ville bevise, dengang, at man kunne lave en ordentlig turne i Danmark. Og det er vist det der skal slås fast igen, med den aktuelle verdensturne i Nordjylland.

Jeg glæder mig til pladen, når den når frem til København engang, og jeg glæder mig over, at Allan Olsen ikke bliver træt, men snarere få kræfter, af den uret der gøres mod hans elskede udkant.

Reklamer

Kommentarer er meget velkomne. Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s